Μη κατηγοριοποιημένο

Μαθαίνουμε από τος Σκανδιναβούς Hygge – Fika

Σε λίγες ώρες θα ευχηθούμε στους δικούς μας ανθρώπους υγεία και ευτυχία. Και η ευτυχία είναι ζήτημα επιλογών και κοσμοθεωρίας. Μια στάση ζωής , η οποία είναι άξια αναφοράς, είναι των Σκανδιναβών. Όλοι μας έχουμε ακούσει για το αξιοζήλευτο υψηλό βιοτικό επίπεδο τους. Οι κάτοικοι χωρών της Σκανδιναβίας θεωρούνται από πολλούς, ως τους ανθρώπους που βιώνουν το υψηλότερο βαθμό ευτυχίας. Αυτό αποδεικνύεται και από έρευνες που διεξάγουν διάφοροι φορείς (π.χ ΟΗΕ)

Για παράδειγμα η ετήσια Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας (World Happiness Report), κατατάσσει την Φινλανδία ως πρώτη χώρα ( για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ) στο δείκτη ευτυχίας ενώ ακολουθεί η Δανία στην 2η θέση, η Νορβηγία στην 5η και η Σουηδία στην 7η θέση ( Σε αυτή την έκθεση η χώρα μας είναι στην 89η θέση ).

Σίγουρα  η ευτυχία τους και το υψηλό επίπεδο διαβίωσης, οφείλεται στον οργανωμένο κρατικό μηχανισμό, στο σύστημα πρόνοιας, στις υποδομές, στο εκπαιδευτικό τους σύστημα, στο σύστημα υγείας τους ή την γενική τους οργάνωση .

Παρόλα ταύτα η ευτυχία τους δεν προέρχεται μόνο από τις υποδομές και το σύστημα τους αλλά από την γενική ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ τους η οποία εάν μπορούσε να επικεντρωθεί σε κάποια σημεία θα μας ζητούσε να ακολουθήσουμε τις παρακάτω συμβουλές :

  1. Απολαύστε τα απλά πράγματα και τις μικρές στιγμές
  2. Δημιουργήστε ένα ευχάριστο περιβάλλον στο σπίτι σας
  3. Κάντε προτεραιότητά  τους αγαπημένους σας
  4. Φροντίστε να τρέφεστε σωστά
  5. Αθληθείτε

Μια από τις λέξεις που δύσκολα μπορούν να μεταφραστούν και η οποία αγαπήθηκε σαν τρόπος ζωής είναι η δανική λέξη hygge. Η λέξη αφορά έναν τρόπο ζωής που σαν concept εμπεριέχει την απλότητα, την ζεστασιά, την ανεμελιά ( coziness ), το άδειασμα από σκέψεις.

Για τους Δανούς είναι φιλοσοφία ζωής και μέθοδος αυτοπροστασίας και ευζωίας.  Μια στιγμή hygge είναι να κρατάς μια κούπα καφέ και να επικεντρώνεσαι στην ζεστασιά που αντανακλά στα χέρια σου. Eίναι να απολαμβάνεις την μαγειρική και να ενεργοποιείς όλες τις αισθήσεις σου εκεί. Είναι οτιδήποτε μας «γεμίζει» και μας φέρνει ευφορία και δεν σχετίζεται με πηγές άγχους.

Στη Σουηδία, της οποίας οι εργαζόμενοι εμφανίζονται ανάμεσα στους πιο χαλαρούς του πλανήτη, το μυστικό για την εργασιακή ευτυχία είναι μία λεξούλα με 4 γράμματα ”fika”. Ο όρος “fika” χρησιμοποιείται στα σουηδικά για να περιγράψει μια αγαπημένη καθημερινή συνήθεια των Σουηδών, που έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας τους και της κοινωνικής ζωής τους. Μάλιστα, κάποιοι θεωρούν πως ίσως είναι ένα από τα μυστικά που μαρτυρούν γιατί οι Σουηδοί, εδώ και χρόνια, φιγουράρουν πάντα στις λίστες με τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους του πλανήτη. Είναι ένα τελετουργικό ( διάλειμμα ) που βοηθά τους Σουηδούς να αποσυμπιεστουν από την καθημερινότητα, Η θεσμοθέτηση διαλειμμάτων ”fika” αποτελεί προτεραιότητα των πιο πολλών Σουηδικών επιχειρήσεων γιατί έχει αποδειχθεί ότι έτσι αυξάνεται η παραγωγικότητα των εργαζομένων τους.

Αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της νέας χρονιάς με μια νέα στάση ζωής. Κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας επιλέγοντας μια στιλάτη κούπα Dutch Rose εδώ και χαρίστε του πολλές στιγμές ‘’fika’’ και ‘’hygge’’. Από εμάς πολλές ευχές για υγεία και κάθε ευτυχία το νέο έτος .

Written by : admin